Monday, December 20, 2010

~ThE MaKiNg Of TrIfFLe cOcKtAiL~

Assalamualaikum..

Hari ni nak wat post len ckit..hari ini aku nak wat entry pasal kek triffle..tp sebelom tu..korang sehat tak??aku ni..tak bek2 ag demam..sekarang ni..sampai dah tak de suara dah..adooii...kalo la blog ni macam radio..tak dapat la aku nak kongsi resipi ni..nasib bek la menulis..hahah..tapi tak pe..walaupun begitu..aku tetap semangat nak wat kek ni..sbb adek2 umah aku dak adab @ ikin,najla basid,tak abes2 suh aku wat kek ni..pening aku.. hahahaha..*pdhl keknya senang sangat nak wat..lapis2 jer*..adeeii..

*Petua dapur:mulakan dengan bismillah tapi seeloknya setiap nk wt step tu bace je bismillah..pastu selawat dan kalo kaco masakan tu biar anti clockwise, ni kata dari chef Sabri.

ok..sekarang mari kita mula skodeng barang2 yang di perlukan..


Bahan-bahannya:-
1)kek swiss roll (strawberry dan coklat)
2)cocktail (satu tin)
3)jelly (setengah kotak)
4)qisytah (satu tin)..*tp kalo nak ag sedap wat la 2 tin atau guna whipe cream


Bahan-bahan untuk puding kastard:-
1)air masak (100ml)
2)susu cair (200 ml)
3)tepung kastard (3 sudu besar)
4)gula (5 sudu besar)
5)kuning telur (2 biji)
6)esen vanila (3/4 camca teh)


ok..aku dah tunjukkan bahan-bahannya..sekarang mari kita buat triffle.


Langkah pertama:potong kek swiss roll strawberry nipis2 dan susun di dalam bekas,pastu renjis air cocktail kat atas kek tu..aku gune loyang jer..tak de bekas lawa kat umah aku ni..insyaAllah pas ni aku beli la..haha..


Langkah ke 2:Bila dah renjis2 tu..macam renjis2 time bersanding tu..pastu kita letak qisytah..aku guna qisytah pisang..sbb tiba2 aku terjumpa kat dapur aku.. jd aku guna jer..tak kesah la nak guna qisytah perisa apa2 pon..hehe..



Langkah ke 3:susun kek swiss roll coklat pula..wat macam langkah pertama k..


Langkah ke 4:ok..sekarang kita wat kastard pula..mula2 kita campurkan air dengan tepung kastard tu untuk mengelakkan tepung tu dari berketul bila di masak nnti.pastu..campurkan ke semua bahan kecuali esen vanila.bila dah cmpurkan kesemua bahan,masak di atas api yang sederhana dan kaco berterusan sehingga likat..bila dah nampak cm nak likat2 tu..taruk esen vanila..rase cm dah pekat..terus tuang kat atas kek coklat tu dan ratakan. aku pon men letak jer..bukan jenis ikot sukatan pon..tapi kalo ase takot2,ikotlah sukatan tu..haha



Langkah ke 5:susun buah cocktail di atas puding kastard ni..tunggu la die keras sikit kastardnya..nanti klo terus letak,tenggelam la pulak buahnya..haha


langkah ke 6:ni yang last la..wat jelly..ikot je arahan kat kotak tu..nnt siap la jelly tu..pastu tuang je la kat atas buah tu..bila dh tuang jelly..tunggu sejuk sekejap..masuk kan kek ni dalam peti ais dan tunggu jelly tu keras..makan tika sejuk..mmg nyum3x..hehe:)


tadaaaaaaaaa~!!!ni lah hasilnya~!!sedap wei..tak tipunya..hak2

ok..sudah habis pembelajaran memasak kita ari ni..senang je kan..budak2 pon leh wat benda ni..hahah..lapis2 je..bukannya ape pon..cuma bila penyakit malas korang datang,wajib2 tak jadi la kek triffle ni..haha..tapi bila korang wat kek ni..jangan lupa,bg la ckit kat tuan blog ni..haha..dan ag satu kalo tak cuba,memang rugi la..sius aku cakap MEMANG SEDAP..ag2 time syitak ni.. uuu.. masyuuukkk...hahaha..

p/s:terima kasih kpd ikin yang menjadi P.A sepanjang aku membuat kek ni.. mcm warden oo..haha..dan ag satu terima kasih sbb die yang edit pic ni.. *aku tak buli dia,dia yang nak wat*..so,aku hepi dan berterima kasih la kt dia kan..hehe

Lagi satu..esok aku nak tasjil madah untuk sem depan..doakan ye moga2 aku dapat semua madah yang aku nak tasjil.. terima kasih atas doa2 korang..hehe:)

14 comments:

rahil MG said...

ceh....set....pasni rahil plak yg wat....hahaha....

::iZZaTuL MuNaWWaRah:: said...

haha...sila2...wat la ye..pastu hntr la kt akk..haha

dAk aDAb said...

.
..
.....
.........................

speechless xtw nk komen pe..
sbb sgt marvellous!!!!

moga2 akk dpt la madah yg akk nk ye sok, moga Allah permudahkn urusan tasjil akk sok..jgn lpe cari madah mlm ni..kang lpe lak..

::iZZaTuL MuNaWWaRah:: said...

haha...tu la..makan pon smpai tak berhenti..adeii..hahaha

amin~!!ye..nnt akk cri...temankan akk la sok ye..kih3:)

budak adab said...

*Petua dapur:mulakan dengan bismillah tapi seeloknya setiap nk wt step tu bace je bismillah..pastu selawat dan kalo kaco masakan tu biar anti clockwise

sumpah sebijik pesan mak sy...haha

p/s : xminat wat kek,biar simple mne pon

mujahidatunnisa.. said...

uit2..jeles2!! nk gk triffle tu!!
da paksa my hubby beli barang..bulan 1 nnt kami wt..haha~tak kire2x...tercabar ni!! isk~T__T

::iZZaTuL MuNaWWaRah:: said...

to budak adab

hahaha..bgs la..akk mengingatkan balik pesan mak ko tu..haha..

haaiihh..cbe try wat..nnt mesti ketagihnye..hik3

::iZZaTuL MuNaWWaRah:: said...

to mujahidatunnisa

haha..nnt smpai la kek tu kt akk...

akk.jauh sngt ke nak beli barang tu smpai bulan 1 nak wat??dasat2.. hahaha...pdhl wat bnde ni 15 minit siap..hahaha..

slmt mencuba la ye..hik2

hearttracker said...

nanti sebelum akk balek msia,akk nk rsa kek yg SEDAPPPPPP ktanya tu.akk ni penggemar kek.so,blh bezakn kek tu sedap ke x.ecehh ;p

::iZZaTuL MuNaWWaRah:: said...

to hearttracker

hahaha...bese2 je kak..x de la sedap mne pon..hahahhaa... nnt dtng umah kami..kami wt la kek tu..kih3

aLiYaH aHmAd said...

thankx for the recipe kak najwa
letak la banyak2 recipe lagi
akak,mcm mana nak asingkan kuning telur
hehehehe~

::iZZaTuL MuNaWWaRah:: said...

to aliyah

sme2..nnt akk taruk la ape2 resipi ag...hehe..

klo sng..kopek ckit kulit tu...pastu kuarkan putihnye jer.. ataupon pecah 2..tp timbang2 telur tu..bg putih nye jatuh...

slmt mncuba~!!!hehe:)

Anisatul-Qalbi said...

rahil,aliyah & dak adab(hari makan dh agaknya)..kak qalbi nak datang dulu,jom rebut triffle cocktail =)

::iZZaTuL MuNaWWaRah:: said...

to anisatul-qalbi

kah2...sesi makan dah abes wei.. dah selamat dh dalam perut kitorng.. hahaha..x leh rebut dh ye qalbi..hak2