Saturday, July 16, 2011

::bUiH cINtA::

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum Warahmatullah Wabarakatuh


Baru-baru ni Malaysia dipanaskan dengan perhimpunan BERSIH,maka aku pon bersemangat jugak membaca artikel-artikel tentang bersih ni.Di sebabkan duduk kat luar negara,aku hanya update cerita ni melalui internet je la.Kalau aku kat Malaysia,confirm aku ikut perhimpunan ni.'Hidup keadilan,Basmi kezaliman'~!![tiba-tiba semangat..ho3]


Jadi untuk menyejukkan hati yang panas ni,aku mahu la share resepi "puding buih cinta kami"..hehe


Ok,meh sini aku bagi resepi puding buih ni:-


1.Agar-agar strip[yg dari malaysia,macam tali-tali tu] setengah peket.
[aku buat setengah peket je ye..kalau nak wat satu peket,just tambah je la.]
2.Air masak 750ml
3.Gula[separuh cawan]
4.3 biji telur
5.Esen vanilla
6.Pewarna merah
7.Fruit cocktail


Bahan untuk kuah:-


1.1 tin susu cair
2.2 tin air masak[guna tin susu tu je balik]
3.2 sudu tepung kastard
4.13 sudu gula[mula-mula aku buat 7 sudu je,tak manis..jadinya dengan beshnya aku tambah lagi 6 sudu gula..baru masyuk makan,nasib baik ahli rumah aku semua kuat manis..no hal la..keh3]
p/s:ikut citarasa sendiri la ye..he3
5.Telur kuning


Cara-cara nak buat puding:-


1.Masak agar-agar bersama air sehingga hancur agar-agar tersebut.
2.Selepas hancur agar-agar tersebut,masukkan gula setengah cawan tadi.
3.Untuk telur,asingkan telur putih dengan telur kuning,3 biji telur putih dipukul sehingga kembang,selepas dah kembang,masukkan 2 biji telur kuning sahaja dan pukul sehingga kembang lagi.[kalau ade mixture lagi best,tapi umah aku ada mixture cap ayam je..haha]..satu lagi telur kuning diasingkan dan dimasukkan untuk kuah puding buih ni.
4.Selepas dah larut gula dalam periuk tadi,biarkan suam seketika,dan selepas itu masukkan agar-agar tadi ke dalam telur yang dipukul tadi.
5.Masukkan esen vanilla dan pewarna merah.
6.Pukul lagi atau mixture bagi sebati puding buih ni.
7.Taburkan fruit cocktail dekat bekas yang mahu diletak..then tuang agar-agar tersebut di atas fruit cocktail tadi.
8.Biarkan sejuk seketika,selepas itu,masukkan ke dalam peti ais.


Untuk kuah pula:-
1.Campurkan semua bahan yang aku cakap di atas tadi dalam periuk dengan menggunakan api yang sederhana.Bila sudah menggelegak,tutup api tersebut.
2.Biarkan sejeuk seketika dan masukkan dalam peti ais.


AMARAN~!!
**Sangat sedap makan puding buih cinta ini ketika hati tengah menggelegak,suap sahaja puding ini ke dalam mulut,terus sejuk hati yang panas tu..huahua**


TAAARAAAAAA.....NI LA PUDINGNYA..HEHE.........=))

lidah yang merasa shj yg dpt mengetahui mana buihnya..=)

Simbolik ye akunye love tu..[kasih hati aku dah berkongsi dengan empat orang ni..sebab aku titik pertemuan kami berlima..hehe..sayang korang ketat-ketat la..he3]
*Nazirah,kak annis,ikin dan ili*


p/s:selamat berimtihan..wat elok2 ye..bittaufiq semua=))

5 comments:

Ainul Arina Madhiah said...

akak punya takde ke? ^^

lama lah tak jumpa awak! ramadhan kareem hanis~

::Hanis Najwa Shaharuddin:: said...

kak ainul

wahaha..agar2nya dh x de kak..agpon mau balik msia..abes sume brg..haha..
tula..lame deh x jmpe akk..hehe..
ramadhan kareem...:)

Anonymous said...

assalamualaikum
ana nk tnya satu bnda
enti ke jordn dlm bdng bhs dn ksstraan arab
gna result spm au stam?
dn enti ke sn dpt tajaan biasiswa mana2 pihak x?
klu dpt,dr mana?
mnx maaf bnyk soalan
fi intizar ijabatik,syukran

::Hanis Najwa Shaharuddin:: said...
This comment has been removed by the author.
::Hanis Najwa Shaharuddin:: said...

wsalam..
haah..dlm bdg kesusasteraa arb
gne spm..sy x amek stam pon.
dpt tajaan jais,zakat selangor..
ok..x pe je..mmg dh lame x bkk blog..mntak maaf sbb lambat sgt reply ni..hehe