Friday, February 11, 2011

::Cuti-cuti Mesir part 1::

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum Warahmatullah Wabarakatuh

Sudah sekian lama tidak mengupdate blog,akhirnya, aku memunculkan diriku kembali ke dunia alam maya [dunia di hujung jari].Tapi asenye baru 3 minggu aku tak update blog,gaya cam dah lama sangat tak update,yela sebab baru keluar dari penjara mesir.haha

Sebenarnya,aku nak update entry ni sebab banyak sangat permintaan suh aku cerita pengalaman aku kat mesir.Mula-mula pikir nak wat rakaman je,bila orang tnye,bukak je rakaman tu..tapi pikir cam poyo lak..hahaha.Jadinya,nak bagi mulut ni rehat sekejap,aku tulis je la kat blog [gaya cam orang femes..hak3]

21 januari 2011,aku berangkat ke Mesir,menaiki egypt air pada pukul 5 pagi.Pada pukul 2 pagi,aku bersama Nazirah,kak janah dan kak za bertolak ke airport.Alhamdulillah 6.15 pagi,kami sampai di Mesir.Masa kali pertama pergi mesir,perjalanan selama 2 jam,time tu naik Royal Jordanian (RJ),bila nek egypt air,cepat lak sampainya,tapi ok la..asal sampai dengan selamat..ok dah tu.hehe

Sampai-sampai je,pukul 7 lebih camtu,kak hakimah bersama kak dilhearty @ dila [saja2 nak gne nme komersial] amek kitorang kat airport dan terus pergi ke rabaah di Kaherah. Hari pertama sampai tu,kami tak wat pape pon,just duduk kat rumah..sembang-sembang ngan ahli rumah kak hakimah yang tak berapa nak kenal lagi,bak kata orang: "merapatkan lagi ukhwah"hehe.


Pada keesokan hari,aku bersama nazirah pergi ke iskandariah atau alex. Nak ceritanya, kami pergi menaiki train, dan ahli rumah kak kimah time tu semua tengah exam,jadinya aku minta tolong kawan aku untuk bawa kami ke ramsis [tempat stesen kereta api].Nama kawan yang aku mintak tolong tu Faizal,kawan time stam dan geng debat bahasa arab [memang mantap bila berdebat..hehe].Dia la yang bawak kitorng,ingatkan dia tau la nak nek train apa ke alex,sekali hampeehhh...haha..aku gak yang pergi tnye makcik2 arab tu.dengan stesen nye yang tengah renovatenye,[bg aku bukan renovate tapi mcm nak robohkan stesen tu..haha],memang pening la ktorng pusing2 kt stesen tu tapi alhamdulillah smpai2 je ktorng kt stesen yang nak pergi tu,alhamdulillah..keretapi bru je sampai..ingatkan dah berjalan..kalo tak,melepas!!hoho


Pukul 12 cmtu,ktorng pon bertolak ke alex,aku naik2 je tren dah ase ngantuk,pastu ape lagi..tido la kan..sebab nazirah dah tido banyak semalam,aku lak dok menyembang ngn ahli rumah kak kimah,pastu ngn tido lambatnya,jadinya,bila naik tren tu,memang masa tok tido la..hehe..tapi tak de la sepanjang perjalanan tu tido,dah smpai tanta baru aku terjaga sebab ase dah lama tido dan ag satu sebab ase lapar sesangat.haha..ingatkan aku sorang je yang lapar,upe2nya nazirah pon sama..pastu dalam tren tu ada la pak cik tu tolak troli makanan,aku ingatkan macam dalam flight tu,dapat free..sekali..erkk??kena bayar?? adooii..bayar je la..sebab dah lapa sangat dan malu la kalo pulangkan balik makanan tu..haha


Alhamdulillah,pukul 3 petang,kami sampai di Alex.Sampai2 je kat sini,kami tunggu kawan kami iaitu badriah.Kami tunggu dia ni hampir sejam setengah la..memang sangat lama tapi tak pe la..dia nak amek ktorng ni pon,kene nek tren gak,dia pon dok tunggu tren dia,memang mesir ni lain betol ngn jordan..hehe..sepanjang ktorng dok menunggu cik bad tu..macam2 gelagat orang mesir yang ktorng tngok..ini antara gambar2 selama menunggu si badriah.


stesen sidi gaber..tmpt nak turun pergi umah badriah

macam ni la stesen keretapi kt mesir..hoho

ni keretapi yang ktorng nek dr kaherah ke sidi gaber ni..

ni paling best~!!orang mesir..pergi lompat2 je kt landasan tu..pastu serbu nek dalam train..memang langsung tak jage keselamatan...seriau bila tngok..

tngok mak cik tu..slumber jer turun kt landasan..yang paling tak tahan,boleh die pnjat tebing tu..bknnye rendah..tinggi tu..

lelaki tu tolong angkat barang makcik tu..tu die ngh lari tu sbb ade keretapi nk datang dah..ngah gelabah la tu.. tapi paling tak tahan..mak cik tu...lepak je..haha

Dah abes tengok gambar tu??haaa..camtu la suasana kat mesir.Kami yang tengok depan mata ni,teruja abes la..macam2 gelagat..hehe..Lepas je bad sampai,ktorng pon naik tren tok ke pergi umah dia ni..ni lagi satu hal,umah badriah tu tingkat TUJUH!!haha..memang menggeletar lutut aku naik umah si bad ni..kalau la ada tertinggal barang ke,haaiihhh... memang tak terambil la barang tu..biar je la..tinggal pon tinggal la..haha.."dalam hati aku,memang dasat la bad dan ahli umah dia..boleh tahan turun nek kat umah ni..tabik2..keh3"


Sampai sini je la dulu aku tulis,ase panjang sangat dah tulis..nanti bila2,aku sambung la pengalaman aku kat mesir..ni baru permulaan..belom lagi smpai klimaks..[bajet gempak..haha]


p/s:teruskan bersemangat tok tempuhi sem baru ni..chaiyok2x~!!hehe

6 comments:

Anonymous said...

tahniah2!!!
akhirnya post bru kembali lg..hehe..
cepat2 cket abeskn siri pengembaraan mesir ni...yg naat x abes lg...bnyk sgt partnya...still waiting ni..hhehee...
papepun..slmt kmbali ke Jordan n truskan perjuangan utk sem baru ni...kuatkan diri hadapi ujian2 yg bakal mendatang...
p/s : banyak tarbiyah Allah bg time kat mesir tu..Allahu musta'an...:)

::Hanis Najwa Shaharuddin:: said...

to anonymous:

haha..cam lawak je ckp tahniah.. tu la..bnyk sngt lak partnye..haha.. yang naat tu insyaAllah ag satu part.. sbr menanti ea..hi2..

doakn la sy berjaya ngn lebih cemerlng tok sem ni..

mmg sngt hebat tarbiyah yang Allah bg kt mesir kali ni..mmg x akn dilupakan..

moga awak pon berjaya dunia akhirat..insyaAllah:)

dAk aDaB said...

selamat keluar dari PENJARA MESIR..
selamat kembali ke MAHLIGAI SYAKULATAH..

alhamdulillah selamat dh smpi ke Jordan..selamat dh menjalani sem 2..

moga diberikan semangat +++ tuk sem ni.. chaiyok3!!~

lagi satu, npe ketaapi tu sgt2 buruk?? tp kena bersyukur drpd Jordan yg xde tren..bak kata ili..
hehe..

::Hanis Najwa Shaharuddin:: said...

to dak dab:

keh2..ko mesti risokn akk kan.. sian ko ea..abes duit tepon akk..haha.. xpe2..akk hargai..akk syng ikin.. hehe [bru dngr ceramah perasaan2 ni..jd gni la..haha]

insyaAllah..sme2 brsmngt..!!hihi

haa..betol kate ili tu..bersyukur..dr jordan ni x de keretapi..wlopon akk sme je mngutuk..pesal buruk sngt!!haha.. x kesah la buruk ke..cantik ke.. asal selamat smpai ke destinasi nk di tuju tu..ok dah..hehe

Najla Basid said...

wah bestny g mesir...bila la kaki ni dapat jejak kt sana..alang2 ddk luar ngr..inilah peluang kita nk g ngr org...aplikasikn bhs n ilmu yg kita ajar....

"Allahumma faqehna fiddin wa 3alimna takwil wa ihdinassirotol mustaqim...
allahumma sabbit 3ilmina fi sudurina wa fi qalbina.."

akk...cpt2 la ckit update ea yg klimaks...xbest la bc citer yg mula2 je...xd seterusnya..hahah...

semoga Allah permudahkan segala urusan didunia n akhirat~~~

mujahidatunnisa.. said...

nk jd cm acik yang dok kt landasan kete api tu...nk gk jd heroin dalam blog najwa cm acik tu!

slmt kembali k jordan..urdun awwalan! =p