Sunday, April 10, 2011

::First trial~Nasi Kerabu~::

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum Warahmatullah Wabaraktuh

Hari ini tiba-tiba je rasa rajin nak update blog ni,sebab baru je lepas periksa madah Ulum Al-Quran.Jadinya,rasa cam tak nak stad madah lain dulu sebab jauh lagi tarikhnya..haha.. Lagipon Jordan ni memang exam memanjang,jadinya cam dah lali tok jawab exam,sampai dah tak de rase takot nak pegi jawab exam.Apa2pon,usaha,doa dan tawakal kepada Allah.Moga-moga natijah exam menggembirakan:)

Hari ini,aku nak share resipi masak nasi kerabu.Kadang-kadang aku pikir,bagus belajar jauh-jauh ni,semua benda kita boleh buat sendiri.Sebagai contoh,masak-masak ni la,dari lauk-pauk,kek,kuih,desert,semua boleh buat.Kalau belajar kat Malaysia,hurrmmm..bilanya kita nak belajar semua benda ni kan?Kalau dah tak tau nak masak,haaiihh..memang payah la tok alam seterusnya kan??[ketawa].Jadinya,bersedia dari sekarang sebab kita tak tau bila kita akan kahwin.Bagi aku,bersedia dari semua perkara sebelum nak melangkah ke alam itu,jangan main redah je,jangan rasa seronok nak kahwin tapi satu benda pon tak tau.Alam perkahwinan ni bukan macam semua apa yang kita bayangkan,mungkin orang yang belum kahwin,memang hanya pikir indah belaka je la tapi bila kita melangkah je alam ini,ketika ini lah,kita memainkan peranan sebagai seorang isteri/suami,matang ke kita nak hadapai satu-satu masalah,bila dah ada anak,bagaimana kita ingin menjadi seorang ibu/bapa?Bagaimana kita nak didik anak kita??Semua benda-benda ni kene pikir dulu,adakah kita sudah bersedia??supaya kita dapat jalankan tangunggjawab kita dengan sebaiknya dan semuanya adalah kerana Allah S.W.T.Alamak!!melalut lak..haha,tapi amek la apa yang baik dari apa aku cakap tu..hihi.

Ok,back to the topic,aku masak nasi kerabu ni sebab adik rumah aku nak sangat makan nasi ni.Jadinya,sebagai kakak rumah,masakkan lah tok diorang kan..haha.Dalam hati,adeeii..tak tau nak masak nasi kerabu ni,selama ni tau makan jek,apa lagi,cari orang yang tau masak nasi ni la kan dan terima kasih kepada kak bi yang bagi resipi nasi kerabu ni kepada saya..hehe..

beginilah rupanya..kenal pasti sendiri mana satu bendanya..kek trifle mnyibuk seketika..haha..

Nasi kerabu ni cara Jordan la kan,asal sedap..layan je..keh3

Bahan-bahan:-
-Beras
-pewarna biru
-bawang merah(*)
-halia(*)(#)
-bawang putih(#)
-cili besar(*)
-santan
-serbuk kari
-serai(#)
-hampas kelapa
-sardin jenama MILO
-ayam
-garam
-kacang buncis
-sayur kobis
-budu
-lemon

1)Nasi:Masak cam bese,then taruk pewarna biru.Maka,birulah nasi tersebut.haha.Agak-agak la taruk pewarna tu,cam aku aritu,tertaruk banyak,memang biru sangat la kan..keh3[padahal taruk satu penutup kecik tu je..adeii]~bersesuaian ngan nasi yang ingin di masak~

2)kuah tok nasi kerabu ni:Blender kesemua bahan yang bertanda (*),pastu tumis di atas api,then bubuh santan dan letak garam secukup rasa.Kacau sehingga masak,kalo nak pekat,tak yah taruk air banyak-banyak.

3)kelapa:Mula-mula sangai kelapa atas api [macam nak wat kerisik] tapi tak payah lama-lama sangat,cam separuh masak tok memudahkan di blender,time blender pulak,jangan blender smpai hancur macam kerisik tu,blender sikit-sikit je.
Selepas itu,blender bahan yang bertanda (*) dan keluarkan ikan sardin tu,buang minyak dia,then hancurkan ikan tu[aku buat blender je sekali ngn bahan bertanda (*) dan letak garam sedikit.
Bila dah siap semua ni,gaulkan semua[hampas kelapa yang sudah di blender dan ikan sardin tadi]pastu rasa,kalau kurang rase,taruk garam lagi.(ikot citarasa masing-masing)

4)Ayam berempah:Blenderkan kesemua bahan bertanda (#).Selepas itu lumurkan ayam tadi dengan bahan yang diblender+serbuk kari+garam.Perap seketika supaya ianya meresap ke dalam isi ayam tersebut.

5)Sayur kobis dan kacang buncis dipotong nipis-nipis.Makan begitu sahaja.

6)Budu:Tumis bawang merah dan cili,pastu masukkan budu,then perahkan lemon sedikit.

Haaa..macam tu la masak nasi kerabu ni,senang je tapi banyak benda nak kene wat..hehe.. Sesiapa yang free-free tu,tengah tak de watpe,bek try masak-masak,bila dah masak,perut pon senang-lenang dan bergumbira la kan..keh3.

p/s:kepada yang exam hari ni,esok,tulat dan seterusnya,bittaufiq wan najah,wat leklok exam,fikir jasa-jasa mak ayah.Moga natijah yang cemerlang dapat membalas sedikit jasa mereka walaupun sebenarnya,kita memang tidak mampu membalas segala jasa mereka.Setiap benda yang kita wat,mintak restu dari mereka dahulu.InsyaAllah, Allah redha dengan setiap apa yang kita lakukan!:)

8 comments:

Najla Basid said...

terima kasih kakak rmh yg sudi mskkn utk kami...hehheh..mmg sdp la 1st trial...lps ni try mskkn lain plak ye...

(jgn pikir seronok nk kawen)



:)

nur_mawaddah said...

salam akk cmne nk dptkn hampas kelapa tu??

bie said...

same2 wa...:-)

::Hanis Najwa Shaharuddin:: said...

to najla basid

hehe..sme2..amboi2..mmg demand ni..haha.. yup..betol tu..kene matang kalo cte bab kawen2 ni..haha

to nur mawaddah

ada kat aswaq zamzam..kt supermarket tu..pegi kt blkng2..ad org jge kt ctu..kire beli nk bpe kilo la..hehe

bie

alamak!!sifu komen..hahaha..:)

dAk aDaB said...

o0h kakak umah yg bek hati!
terima kasih byk2 selalo0 menunaikn hajat ktorg..

kalo cmtu, sblom akk khirij, patrikn sume resepi2 akk..biar nnt kt0rg nk msk senang..keh3..

inshaAllah kak, nk kawin nnt kte nk mntak special request dr akk..bg ceramah kt kte sblom kte smpai ke alam tu,,hahaha.,

soori la kak, xjd the first yg meng0men..asl jd the first reader ok la kn?.. ;)

::Hanis Najwa Shaharuddin:: said...

to dak adab

sme2 bnyk adek2 umah yg comel lagi menawan!hehe

hahhaa..insyaAllah..akn dipatrikan sume resipi2..haha..tp korg tngok je la akk msk ye..ag besh..scre live tu..haha

ehem2..ase dh bnyk crmh dh ckp kt ikin..haha,,tp sbb adek pnye psl..boleh2..bereh jah tu..hihi

ko mmg sntiasa first reader..tp skg dh kalah jd first commentor..ili menjuarai..!!hahaha

mujahidatunnisa.. said...

sifu..kalo budu takde, takpe x?
papepn, resepi ni mmg terbaik la..sume bahan ada...kalo search kt web lain, ada bahan yang takde kt jordan ni...

tahniah2 sbb 1st trial berjaya!
pasni boleh la antar k umah kami..keh3...

(kawen tu seronok walau kadang2 ada pasang surutnya..keh3)

::Hanis Najwa Shaharuddin:: said...

to mujahidatunnisa

kalo tak de pon x pe je,tp gnti la ngn smbal belacan..hehe..

mmg la..gne je la apa yg ad kt jordan ni haaa..hehe

time kasih..tp akk la ptotnye try wat dn hntr ke umah kami..haha..

[kalo cmtu,nak kawen skg la..haha]