Friday, November 26, 2010

::keredhaan Allah terletak pada keredhaan ibu bapa::

Dimulakan dengan bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh..


berjumpa lagi kita hari ni..hehe..cmne sume??sehat??mesti skng ade yang bru abes exam final ataupon ngh exam ataupon yang kt jordan ni..nk start second exam...adooii..jordan oo jordan.. npe la asek exam je??cbe la bg ktorng ni rehat ckit..haha..*ikhlaskan hati tok time keadaan cmni*..gaye cm aku bru dok sebulan kt cni..haha..


haaa..senanye ngah boring ni..tak tau nak watpe..jdnye meluangkan mase ngn bnde berfaedah iaitu menulis blog!!cewaaahhh!!hahaha..ermm...yela..kire berfaedah la kan..menulis sesuatu yang dpt bagi pngajaran dan ilmu kat orng len..cm rasulullah bersabda.."sampaikanlah dariku walau sepotong ayat"..haaa...nampak tak faedahnye tu??nampak tak??haha...


ok2..senanye nak share...aku ade bace satu buku motivasi,tajuknya buat jangan tak buat oleh Dr.Hm Tuah Iskandar al-haj...tentang sayangi ibu ayah...dalam buku ni ade lah cerita seorang perempuan ni..berjawatan tinggi..memang kaya la...tapi hidupnya tak tenang,selalu rase susah hati...upe2nya perempuan ni ada masalah ngn mak ayahnya..dendam yang tidak berkesudahan...sebab masa kecik2 dulu...die di didik ngn cara yang kasar..dan bile dia dah besar n berjaya,dia selalu mengungkit pemberian yang die bagi kata mak ayah die..haaiihh.. ni la puncanya hidup die tak bahagia...*sbg manusia yang mempunyai akal,pikir2 kan lah cite ni..amek pengajaran*


kalo nak kate,mak ayah dah tak de pon,kita masih ade tanggungjawab apatah ag kalo mak ayah kita masih hidup kan???mesti ag bnyknye kan!!!


ape2 pon..sbg anak..mesti la berbuat baik kat mak ayah kita...cakap dengan lemah lembut.berbudi bahasa...jangan kasar2...sedangkan kita cakap "ah" je pon dah berdosa..apatah ag kalo kita maki hamun mak ayah kita..mmg dh derhaka dah tu..!! dalam Al-Quran ada menyebut dalam surah Al-Isra' ayat 23:
فلا تقل لهما اف ولا تنهرهما وقل لهما قولا كريما 
maksudnya:maka sekali-kali janganlah engkau mengatakan kepada keduanya perkataan "ah"
dan janganlah engkau membentak keduanya,dan ucapkanlah kepada keduanya perkataan yang baik.


pastu...jaga keperluan mak dan ayah kita,menjaga mereka dengan baik,selalu menjenguk dan balik kampung...jngn ayah n mak sakit pon tak tau kaba bite..parah2..dan ag satu..klo belanja tu tak yah la ungkit-ungkit....diorng punya jasa tu tak terbalas tau walau segunung emas kita bagi kat mak ayah kita~!!


ok2..pastu kalo mak ayah kita dah tak de..tak bermakna diorng dah tak de,kita punya tanggungjawab dah lepas dan kita masih boleh membalas jasa ag kat diorng...kita doakan kesejahteraan mereka di alam sana...langsaikan hutang sekiranya belum dilunaskan ag,tunaikan haji sekiranya mampu,ziarah kubur mereka dan qada'kan puasa mereka.


ni ag satu yang aku nampak..anak2 yang dh bekeluarga..mcm dah tnggalkan je mak ayah diorng..sedangkan diorng wajib mentaati mak ayah diorng ag...bukannye dh kawen..terus putus hubungan anak dengan mak n ayah...geram je ble ak tngok ade anak yang mcm ni.. nak kate anak derhaka adalah termasuk di kalangan orang2 yang berdosa besar..benda ni dh ma'ruf dh pon..tapi orang anggap bnde remeh jer...tensi je ak...*lek najwa..lek2..* tbe2 aku emo..haha..


dari ape yang aku bace n ak perhati..orang yang tak sayangkan mak ayah ni sebab yang paling obvious...cerewet..kuat bebel...kalo korang nak tau la..bebelan diorng...cerewet diorng tu sume tok kebaikan kita tau~!!bkn diorng sje2 nak bebel2 kat kita..diorng nak jadikan kita ni manusia berguna~!!nak kate..diorng pon tak nak bebel..tak nak cerewet..tp dah anak nya tak tau wat ni..x tau nak wat tu..biar barang bersepah2..orang dh ckp bnyk kali pon tak dengar.. mne la diorng tak bisingkan..bebelan diorng tu berguna..amek positifnya..aku pon dulu2.. sme je...npe la asek bebel jer..tp bebelan tu smpai skng aku ingt...dengan bebelan tu la wat ak menjadi manusia yang berguna pd hari ini..amek yang positif..jngn asek ase nk mrh jer..terima kasih sngt arwah mak n abah!!wa syng sngt kat mak n abah!!*tbe2 mode rindu dh muncul*...huhu


pastu..anggap orang tua ni menyusahkan..amboi2..time kecik2 dulu tak ingat ke kita ni menyusahkan diorng...tapi diorng belai kita...diorng sayang kita...sampai seekor nyamuk pon x kasi hinggap kt bdn kita,.apatah ag gigit..betapa sayangnya diorng..ni kita sbg anak... bila dh senang...dh ade duit bnyk...tnggalkan mak ayah kt umah orng tua..sedap2 jer..ni ag satu ak geram...tak ingat langsung jasa dan pengorbanan mak ayah!!!haaaiihh...


ag satu..tak de mak ayah pon tak pe...haaa..ni ag satu mmg anak tak berguna...
dalam satu hadith ada mengatakan:Dari Ibn Masud bahawa seorang lelaki bertanya kepada Rasulullah S.A.W..:"manakah amal yang lebih utama??"Baginda menjawab:"sembahyang pada waktunya,berbakti kepada ibu bapa dan berjuang di jalan Allah"..tengok..berbakti kepada ibu bapa tu no.2~!!!haaa...pikir sendiri la penting ke tak penting..leh anggap tak de mak ayah pon tak pe..tahap parah dah tu..harap2 kita dijauhi...nau'zubillah...


banyak dah aku bebel...hahaha...banyak emo lak kali ni...haha..ape2 pon...ubah diri kita ke arah yang lebih bek...ke arah yang lebijh cemerlang..anak yang cemerlang dari sudut agama,ilmu dan sebagainya...dan anak yang hebat adalah anak yang sayang mak ayah... klo kita sehebat mne pon..jawatan tinggi mne pon..klo tak dapat keberkatan mak ayah...tak de gunanya hidup kita ni...sbb "keredhan Allah terletak pada keredhaan ibu bapa"..ingat tu~!!!


p/s:bittaufiq exam kepada dak2 yang dh nk second exam tu...wat tol2...plng pnting..dpt keberkatan mak ayah dulu..insyaAllah..akan dipermudahkan tok menjawab n mndapat keputusan yang mantoopp~!!!hehe:)

4 comments:

bee_nazirah said...

wahh...die sangat emo la...rilek ek..hehe..sume org silelah intabih dgn bnde die nk smpaikn ni..kalo korg wat cmtu takot2 die dtg belasah korg nnti...kalo x orgnye yg dtg..roh die yg dtg dlm igauan korg..haha..moge sume dpt jd anak yg soleh n solehah yg sntese doakn kbhagiaan n kesejahteraan ibu bapa msg2...aminn!!!~~

::iZZaTuL MuNaWWaRah:: said...

hahaha...tu la..tbe2 emo lak..yela..pasal mak ayah kan..ak x leh la klo ad ank wt cmtu...ase haaiihh.. haha...takot2 tol lak yang mcm ko ckp tu..hahaha...insyaAllah...moga2 jd anak yang soleh n solehah!!!amin~!!:)

mujahidatunnisa.. said...

anak soleh dan solehah tu saham buat ibubapa..
hargai kedua ibubapa..moga redha allah mengiringi hidup..iALLAH

redha allah terletak pada redha ibubapa...

nice article even kathir2 emo~haha

::iZZaTuL MuNaWWaRah:: said...

to mujahadatunnisa

yup...sbb tu kita perlu menjadi anak yang soleh dan solehah...

haha...tngh nak emo kot tulis artikel ni..tu yang ter emo2..hahaha...tp sius ase nak mrh kalo orang wat cmni kt mak n ayah..mmg geram..hahaha..:)